Η υγεία στο κέντρο των ασφαλιστικών εξελίξεων: πανδημία, εξαγορές και το θολό τοπίο της ασφάλισης.
- marperrea
- May 23, 2024
- 3 min read
Με αφορμή την ανοιχτή συζήτηση του next deal για την συνεργασία θεραπευτηρίων και ιδιωτικών ασφαλιστικών ( https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/139234/anoixame-fakelo-asfalistikes-etaireies-kai-idiotika) θα επικεντρωθώ στο περιβάλλον της υγείας και στα δεδομένα που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα των ιδιωτικών παροχών των υποψήφιων ασφαλισμένων, όσο και τις δομές των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.
Το 2022 θεωρήθηκε μια χρονιά σταθμός για τις συγχωνεύσεις - εξαγορές 3 μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων. Η AXA εξαγοράστηκε από την Generali, η Metlife από τον όμιλο ΝΝ και η Ευρωπαϊκή Πίστη από τον όμιλο Allianz. Στις εξαγορές να αναφερθούμε και στο fund CVC που πήρε τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι εξαγορές σημειοδότησαν δύναμη για τις ασφαλιστικές, ενοποίηση χαρτοφυλακίων, υιοθέτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε δομές που μια εταιρεία ήταν καλύτερη από την άλλη. Ωστόσο, όλες αυτές οι εξαγορές τι προσέφεραν στους πελάτες και συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας;
Τα χρόνια της πανδημίας και της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης απέδειξαν για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της πρόληψης, της εξασφάλισης, αλλά και την δημιουργία επιλογών στο κομμάτι της περίθαλψης. Το ΕΣΥ μπορεί να ανέλαβε εξ ολοκλήρου την αντιμετώπιση του covid 19, επειδή αυτή ήταν η ελληνική κυβερνητική κατεύθυνση, δεν μείωσε όμως τις ανάγκες για αξιοπρεπή περίθαλψη και αντιμετώπιση παθήσεων και ασθενειών που πυροδοτήθηκαν από την περαιτέρω υγειονομική πανδημική κρίση. Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, όπου ακολούθησαν πολεμικές συγκρούσεις, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ακρίβεια θα περιμέναμε η δύναμη των ασφαλιστικών εταιρειών και των εξαγορών αυτών να σταθεί αφετηρία για μια νέα πραγματικότητα με καινοτόμα και ευέλικτα προγράμματα υγείας για κάθε περίπτωση.
Αντίθετα από κάθε προσδοκία, οι ενοποιήσεις των εταιρειών έφεραν καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις, αδυναμία των διοικήσεων να βρούνε μια σωστή και δίκαιη λύση για το γερασμένο χαρτοφυλάκιο των ασφαλισμένων τους που παραμένουν σε ισόβια κλειστά προγράμματα με αδυναμία μετακίνησης τους σε κάτι οικονομικότερο και για την εταιρεία και για τους ίδιους. Το κόστος της ιδιωτικής υγείας και άρα των νοσηλειών ακολούθησε ανοδική τάση με αποτέλεσμα και την αύξηση των ασφαλίστρων στην πλειοψηφία των προγραμμάτων υγείας. Σε ένα τέτοιο κλίμα αυξήσεων ο Έλληνας παραμένει να πληρώνει την ιδιωτική και τώρα και την δημόσια υγεία από την τσέπη του, αντί να προβεί στην αγορά ενός ιδιωτικού συμβολαίου υγείας. Αυτό το τελευταίο φαινόμενο που οφείλεται στην ελλιπή ασφαλιστική συνείδηση απασχολεί τους φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης και όλους εμάς τους διαμεσολαβητές που καθημερινά αποζημιώνουμε τόσους ανθρώπους για τον κίνδυνο της υγείας. Παράλληλα όμως, η διαμεσολάβηση έρχεται σε επαφή καθημερινά με το οξύμωρο των εταιρειών που ενώ επιθυμούν να αυξήσουν το πελατολόγιο υγείας τους, δημιουργούνε χρονοβόρες διαδικασίες ασφάλισης. Οι διαδικασίες αυτές σχετίζονται με εξονυχιστικούς ελέγχους, οι οποίοι οδηγούν αρκετές φορές σε απόρριψη της ασφάλισης σε νέους υποψήφιους ασφαλισμένους ή σε αρκετούς περιορισμούς- εξαιρέσεις.
Ανάγκες υπάρχουν κι από την πλευρά των ασφαλισμένων κι από την πλευρά των εταιρειών, αλλά σαν να υπάρχει μια δυσκολία στο να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα συνεργασίας στο οποίο θα αναπτυχθεί καίρια ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας, θα γεφυρώσει τις ελλείψεις του ΕΣΥ, ή ακόμα καλύτερα θα το συμπληρώσει ουσιαστικά και δίκαια δίνοντας επιλογές στην πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Τελικά, οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που έφερε το περιβάλλον της πανδημίας ήταν η ψηφιοποίηση κάποιων διαδικασίων, όπως ηλεκτρονικές υπογραφές για την σύναψη συμβολαίων, ηλεκτρονική αποστολή εντύπων αποζημίωσης. Ακόμη, όμως κι αυτές οι αλλαγές ούτε μείωσαν την ηλεκτρονική γραφειοκρατία, ούτε μείωσαν το χρονικό διάστημα απόκρισης αιτημάτων ή αποζημιώσεων.
Οφείλει η ασφαλιστική αγορά σε ένα κλίμα στασιμότητας, ζημιών και ιατρικού πληθωρισμού να δημιουργήσει καινοτόμες προτάσεις στους υποψήφιους ασφαλισμένους της, να γεφυρώσει τα κενά του ΕΣΥ με σύμπραξη δυνάμεων, να απλοποιήσει διαδικασίες, να αναλογιστεί εκ νέου τον κίνδυνο των παθήσεων και να μπορεί να προσφέρει από την έκδοση των συμβολαίων υγείας μέχρι και την στιγμή της αποζημίωσης μια πρωτόγνωρη εμπειρία εξυπηρέτησης στους πελάτες της.
Συμβουλή Ημέρας: Σε ένα περιβάλλον τόσο δυσοίωνο, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας παραμένει να δίνει την πιο ουσιαστική λύση στον κίνδυνο της νόσησης και της αξιοπρεπούς περίθαλψης στην Ελλάδα!

Comments